“Laat anderen je niet vertellen wat je wel of niet moet doen”

Het idee iets te schrijven over MS en sport leek mij wel interessant. Ik las het verhaal van Emma en was er door geïnspireerd. Ik ben altijd een enorme sportfanaat geweest en dat is eigenlijk door het krijgen van MS niet veranderd. Echter kon ik niet meer 5 of 6 keer in de week sporten. Was vaak erg moe, zeker omdat ik nog werk. Dat sporten probeerde ik zoveel mogelijk maar wanneer het ging. Wat de ene periode dus meer was dan de andere periode. Ik ben in die periode meerdere malen bij mijn huisarts en neuroloog geweest om te zien of er aan de moeheid iets te doen viel maar eigenlijk dacht iedereen dat het aan de MS lag. Achteraf bleek dat ik forse bloedarmoede had, een chronische schildklierinfectie en een te laag vitamine D gehalte.

Na een operatie en wat medicijnen ben ik nog steeds moe maar niet meer zo uitgewrongen als eerst. Door mijn dochter werd ik uitgedaagd om weer te gaan hardlopen waarop ik in eerste instantie zei: “dat kan ik niet meer”. Nadat ik MS gekregen had in 2009 had ik het namelijk wel geprobeerd maar ik kreeg steeds last van een stijf been. Ik heb meerdere anti spasmolytica geprobeerd die goed hielpen maar als bijwerking hadden dat ik ontzettend depressief werd waardoor ik ze voor mijn eigen veiligheid maar gestopt heb. Ik dacht dat hardlopen geen optie was maar na overleg met de MS verpleegkundige en huisarts toch weer begonnen. En dit keer ging het beter. Met mijn dochter en vrienden liep ik de colorrun (5 km) waar ik bijna huilend binnenkwam van blijdschap. Voor mij telde dit even hard als de 20 km die ik voorheen liep.

Ik had een half jaar getraind en me laten sponsoren voor MS research waar ik een eigen actiepagina heb waar ik een blog schrijf en geld inzamel voor MS onderzoek. Ik was dubbel blij want ik had het gered en geld verzameld. Toen heb ik besloten dit koste wat kost vast te houden. Ik ga naar de sportschool om mijn lijf bij te houden zodat ik niet te veel klachten krijg en ik ren. Nog steeds samen met mijn dochter en vrienden van de sportschool. De ene keer gaat het goed , de andere keer is het knudde. Ik loop regelmatig mee met de Rotterdam running crew: daar kan je vrij inschrijven en dan de 3, de 6 of de 9 doen dus op slechte dagen zet ik hem terug naar de 3 en anders loop ik de 6. Soms heb je pech, zoals afgelopen week waarbij ik door de kou erg kramp had en dan ook bijna huilend over de finish kwam maar om andere redenen. Als iemand daar nog iets tegen weet tegen warmte/kou verschillen, laat het me via weten via dit blog.

Kramp en moeheid blijven een belemmering. Maar ik voel me gezonder door het meer sporten, ik ben eindelijk weer op mijn oude gewicht en ik voel me goed over mezelf. Er blijven mensen die mij vragen of ik het wel moet doen. Dat was in het begin vervelend, maar dat leg ik inmiddels naast me neer. Degenen die dicht bij me staan weten wat dit voor mij betekent en steunen mij. Inmiddels is de lat verlegd en probeer ik uit te breiden naar 7,5 km en mogelijk naar 10 km. Ik zal ergens tegen mijzelf oplopen maar dat zien we dan wel weer.

Ik ben blij met hetgeen dat ik verworven heb en realiseer mijzelf heel goed dat ik dankbaar mag zijn dat ik dit nog kan. Mijn advies aan iedereen: zoek iets uit wat je kunt, hoe klein ook. Laat anderen je niet vertellen wat je wel of niet moet doen. In principe is dat een zaak van jouw arts en jou. En laat vooral alles wat je belemmert nakijken want het wordt zo snel onder de MS geschoven wat in mijn geval dus meerdere malen niet zo was. En geniet ervan. Het kost misschien energie maar het geeft ook energie en zelfvertrouwen wat met MS soms ver te zoeken is.

Daisy

Een gedachte over ““Laat anderen je niet vertellen wat je wel of niet moet doen”

  1. Soms gaat het niet om de afstand die je loopt, maar gaat het om de weg er naar toe.
    Tegen kou en warmte kan je alleen maar kleden en mogelijk binnen een goede warmingup zodat je warm naar buiten gaat. Verder probeer piekbelastingen te voorkomen tijdens je trainingen en geniet, geniet van de omgeving en van wat je nu alweer bereikt hebt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s