De gedachte ‘het lukt me niet door MS’ voorgoed laten varen

Vol goede moed stapte ik vrijdagmiddag in de auto op weg naar Loosdrecht. Geen idee wat ik moest verwachten van dit zeilweekend georganiseerd door het MS Fonds. Maar ik had er reuze veel zin in.

Als eerste kwam ik daar aan en al gauw druppelde iedereen binnen. Klaar om met de zeilboot naar “ons” eilandje te gaan waar we 2 dagen zouden verblijven. Inmiddels werd het al wat donkerder. Na een introductie zijn we om half 11 ‘s-avonds nog gaan zeilen. Om er alvast een beetje aan te wennen. Ik vond het een leuke ervaring om in het donker te zeilen. Uiteraard ook even aan het roer gezeten. Alvast een opwarmer voor de komende dagen.

Er werd het een en ander aan ons uitgelegd. De volgende dag zouden we immers volop op het water te vinden zijn. In welke vorm dan ook. Want we konden kiezen uit allerlei watersporten waar we aan mee wilden doen. Een hele uitdaging want mijn benen doen niet altijd goed mee i.v.m. krachtverlies. Beetje afwachtend en al snel met de insteek: het lukt me toch niet want ik heb MS. Foute gedachte dus! Deze gedachte werd al snel de kop ingedrukt. Een gedachte dat bij mij als een rode draad door het weekend heeft gelopen.

’s Morgens om 7 uur zaten de echte die hards (Nicolette en ikzelf) met een ervaren zeiler al heerlijk over het water in onze zeilboot. Er stond niet veel wind maar gewerkt worden moest er!

’s Middags stond er voor mij een kanotocht van maar liefs 3 uur op de planning en een tochtje met de catamaran. Het kanovaren was een zware klus maar geen reden om het niet te proberen. Het was een prachtige route over het water wat ik voor geen goud had willen missen. Toen het kanovaren niet meer lukte werden we door 1 van de begeleiders met een touw naar de kant gesleept.

Na de rustige tocht op de catamaran konden we ons opgeven voor waterskieen. Weliswaar zitten, maar het was een fantastische ervaring met de wind door je haren over het water. Heerlijk! Ook weer een uitdaging die ik nooit gedacht had dit ooit te gaan doen en te durven.

zeilen2De volgende dag heb ik weer gekozen voor een heftiger tochtje met de catamaran. Het weer was namelijk omgeslagen en er stond een stevige wind. Mijn gedachten: dit kan ik nooit want ik heb MS en ik durf het daarom niet is dat weekend echt uit mijn gedachten verbannen. Het was een ongelofelijke ervaring om met windkracht 6 over het water te “vliegen”en er zelfs in de trapeze naast te hangen!

Wat een super weekend en wat een fantastische ervaring was het om mee te maken hoe iedereen zijn eigen grenzen heeft verlegd. Ik heb er erg veel van geleerd. Het bewijs dag bewegen en MS samen kunnen gaan. Het heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven en de gedachten: het lukt me niet want…..heb ik voorgoed laten varen….

Emma de Jong

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s