“Ik ga ervoor en we zien wel hoe het gaat!”

Elsbeth liep op 13 april de marathon van Rotterdam. Elsbeth heeft MS, ondanks dat ze veel heeft meegemaakt, heeft ze hard getraind en is het haar gelukt de marathon van 42 kilometer (!) uit te lopen. Met haar verhaal, hoopt Elsbeth een voorbeeld te zijn voor andere mensen met MS om meer te gaan bewegen: Ook al heb je soms beperkingen, het is geen reden om achter de geraniums te gaan zitten en niet meer te bewegen! Elsbeth had een tijd geleden veel last van spasmen, ook in haar borstkast. Dit was een zeer gevaarlijke situatie voor Elsbeth. De baclofenpomp bood uitkomst, en redde haar leven. Het was een risicovolle operatie. Elsbeth is dan ook dankbaar dat de arts haar wilde opereren: “In 2009 werd ik opgenomen voor een operatie aan mijn voet, in totaal ben ik een jaar opgenomen geweest. Ik dacht, als ik hier ooit uitkom ga ik de marathon lopen. Deze belofte heb ik voor mezelf laten uitkomen.’’ Afgelopen jaar nam Elsbeth de beslissing en begon vol overgave met trainen. Al had ze een goede voorbereiding, aan de start was het toch spannend. “Toen ik aan de start stond van de marathon was ik benieuwd of ik de 42 kilometer ging halen, ik dacht: Ik ga ervoor en we zien wel hoe het gaat! Het was een kwestie van flink doorbijten. Langs de kant stond veel familie en vrienden. Ik liep van fan naar fan.’’

"Ik heb het toch maar mooi gedaan!"
“Ik heb het toch maar mooi gedaan!”

“Ik was uiteindelijk zelfs sneller dan andere bekenden die meeliepen! Dat maakte dat ik het gevoel had dat ik het toch wel erg goed had gedaan.’’ Nu sport Elsbeth vooral voor haar plezier. Ze kan zelf aanvoelen wat fijn voelt: “Ik blijf hardlopen, het helpt me mijn conditie op pijl te houden en dat is met MS heel erg belangrijk.’’ Als je begint met sporten met MS, is het advies van Elsbeth om het vooral rustig op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met 2 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen. Ook is haar advies een dagboekje bij te houden, zo kun je zien wanneer je wat gedaan hebt en je voortgang bijhouden. Hardlopen lijkt Elsbeth een fijne sport voor veel mensen met MS. Je kunt namelijk van dag tot dag aanvoelen waar je behoefte aan hebt en wat je aankan. Elsbeth is dankbaar dat ze de marathon heeft kunnen lopen. “Het is fijn dat mensen om mij heen zien dat de marathon lopen niet even iets is. Het is een wondertje dat ik dit heb mogen doen. Ik hoop dat ik met mijn verhaal mensen kan motiveren om meer te bewegen en te sporten, want dit is juist met MS heel erg belangrijk!’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s